Πρακτικές συμβουλές για να παραμείνεις ήρεμος υπό συνθήκες πίεσης

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου

Όταν το άγχος και η πίεση μας κατακλύζουν, ενστικτωδώς   μπαίνουμε σε αντίδραση «πάλης ή φυγής». Υπάρχουν τρόποι να ανακτήσουμε την πολυπόθητη ηρεμία, χωρίς να γίνουμε ούτε παθητικοί ούτε επιθετικοί.

Έχεις παρατηρήσει τον εαυτό σου να αισθάνεται ιδιαίτερα ευάλωτος απέναντι σε πιεστικές καταστάσεις και αναρωτιέσαι πως μπορείς να παραμείνεις ψύχραιμος όταν το άγχος σου χτυπάει την πόρτα; Η πίεση, το άγχος και η νευρικότητα που βιώνουμε όλο και περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά αποτελούν μερικά από τα κυρίαρχα συναισθήματα του σύγχρονου ανθρώπου που επηρεάζουν σημαντικά τις επαγγελματικές όσο και τις  διαπροσωπικές σχέσεις.

Ίσως να μην γνωρίζεις το «fight or flight» response, ωστόσο αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Η αντίδραση «πάλης ή φυγής» έτσι όπως εισήχθη από την επιστήμη της φυσιολογίας, συνιστά την ενστικτώδη φυσιολογική απόκριση του ατόμου απέναντι σε μία απειλητική κατάσταση και είναι ιδιαίτερα εμφανής σε ανθρώπους που βιώνουν έντονα άγχος. Πρόκειται ουσιαστικά για την παραγωγή ορισμένων ορμονών οι οποίες προετοιμάζουν το υποκείμενο είτε να αντισταθεί δυναμικά και να αντιμετωπίσει την απειλή που του παρουσιάζεται είτε να αποχωρήσει παθητικά.

Αν θέλεις και εσύ να ελέγξεις τις αντιδράσεις πάλης ή φυγής που ίσως βιώνεις τακτικά στη ζωή σου και να εξοικειωθείς με το συναίσθημα της ηρεμίας υπό συνθήκες πίεσης, ακολούθησε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές.

Προσπάθησε να ελέγξεις τον ρυθμό της αναπνοής σου

Πρόκειται ίσως για την πιο γνωστή τακτική χαλάρωσης που εάν πραγματοποιηθεί σωστά θα δεις άμεσα αποτελέσματα. Η βαθιά και η αργή εισπνοή μέσω της μύτης, το κράτημα της αναπνοής για λίγα δευτερόλεπτα και η εν συνεχεία αργή εκπνοή από το στόμα χαλαρώνει το σώμα και το απελευθερώνει από τις ορμόνες του στρες που το είχαν κυριεύσει.

Η επανάληψη μάλιστα αυτής της άσκησης για λίγα λεπτά αποσπά την προσοχή σου από γενικότερα προβλήματα που μπορεί να έχεις και σε φέρνει αντιμέτωπο με το τώρα.

Εστίασε στις θετικές σου σκέψεις

Πολλές φορές η τάση μας να επικεντρωνόμαστε στα δυσμενή αποτελέσματα μίας κατάστασης και να σκεφτόμαστε καθαρά αρνητικά αυξάνει τα συναισθήματα άγχους και πίεσης και δυσκολεύει κατά πολύ την καθημερινότητά μας.

Αν αρχίσουμε να παρατηρούμε τις θετικές πλευρές μίας υπόθεσης, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή, τότε θα καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά τα αισθήματα πανικού και στρες και να θέσουμε τον εαυτό μας σε μία κατάσταση ηρεμίας.

Νιώσε ευγνώμων για τα μικρά πράγματα της ζωής σου

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να συνοδεύσεις τις θετικές σου σκέψεις από την υιοθέτηση μίας νοοτροπίας που σου επιτρέπει να αισθάνεσαι ευγνώμων για όσα έχεις σε αυτή τη ζωή; Μάλλον όχι!

Σύμφωνα με έρευνες τα θετικά συναισθήματα που απορρέουν από την ευγνωμοσύνη μας και η διατήρηση μίας γενικότερης θετικής στάσης επηρεάζουν το νευροχημικό επίπεδοτου εγκεφάλου και μειώνουν κατά πολύ τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Πρόκειται για μία όχι τόσο εύκολη διαδικασία και απαιτείται καθημερινή εξάσκηση για να αποκτήσουμε την ευγνωμοσύνη που χρειάζεται. Τα αποτελέσματα ωστόσο όταν θα νιώθουμε πραγματικά ευγνώμων για τις γύρω μας καταστάσεις είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.

Κάνε διαλογισμό

Ορισμένες απόλυτα ικανοποιητικές εκβάσεις έχει και η πρακτική του διαλογισμού. Αυτή η κάπως παρεξηγημένη άσκηση από πολλούς θεωρείται μία άσκηση η οποία απλά σε θέτει σε μια καθιστή στάση και σε βυθίζει σε μία απεριόριστη ησυχία.

Ωστόσο πρόκειται για μία πρακτική που αν πραγματοποιείται καθημερινά και σωστά έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει το άγχος ενώ μακροπρόθεσμα βοηθάει το άτομο να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του, να έχει το απόλυτο έλεγχό τους ενώ ενδυναμώνει το μυαλό του. Αφιέρωσε λίγα λεπτά από τη μέρα σου στον εαυτό σου και στον ρυθμό της αναπνοής σου και δεν θα το μετανιώσεις.

Κάνε λίγη γυμναστική

Αν ο διαλογισμός σου φαίνεται λιγάκι ξένος και δεν συνάδει με τα υπόλοιπα στοιχεία της προσωπικότητάς σου, τότε μπορείς άνετα να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην εκγύμναση του σώματός σου ακολουθώντας τις αγαπημένες σου δραστηριότητες.

Μία βόλτα στο πάρκο ή ένα παιχνίδι όπως το μπάσκετ ή το βόλεϊ θα μειώσουν σημαντικά την πίεση και το άγχος που βιώνεις και θα απελευθερώσουν ορμόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ευχάριστα. Θα καταφέρεις να αποσπάσεις την προσοχή σου για λίγο, να ξεφύγεις από την συνθήκη που σε πιέζει και θα αισθανθείς πιο ήρεμος και ψύχραιμος.

Απόκλεισε τοξικά άτομα από την ζωή σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιτριγυριζόμαστε από άτομα που μας προκαλούν άγχος, νευρικότητα και πίεση. Ο αποκλεισμός αυτών των ατόμων ή ο περιορισμός επαφών μαζί τους και η επικοινωνία με την οικογένειά μας και τους φίλους μάς καθιστά ευτυχείς και ικανούς να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τις καταστάσεις που μας απειλούν.

Η ικανότητα να παραμένεις ψύχραιμος και ήρεμος υπό συνθήκες πίεσης απαιτεί χρόνο για να γαλουχηθεί και αρκετή υπομονή. Οι συμβουλές αυτές υπόσχονται μία ευκολότερη και καλύτερη διαχείριση καταστάσεων πανικού και μία περισσότερο εύρυθμη καθημερινότητα. Μην ξεχνάς ότι καμία δύσκολη και αγχώδης υπόθεση δεν είναι μη αντιμετωπίσιμη και είναι σημαντικό εσύ να την προσεγγίσεις με έναν διαφορετικό και πιο θετικό τρόπο.

Πηγή

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.